Wat is voltige?

Voltige is (acrobatische) oefeningen doen op een galopperend paard, waarbij de oefeningen in en met de bewegingen van het paard worden uitgevoerd. Dit moet zodanig gebeuren dat het paard niet in zijn beweging wordt gehinderd en ontspannen kan blijven doorgalopperen.

Voltigeren is een jonge tak van de paardensport die in Nederland in 1976 geïntroduceerd is als een tak van de paardensport met het doel kinderen te leren paardrijden. In 1983 heeft de Federation Equestre Internationale (FEI) voltige opgenomen als een aparte discipline in de paardensport. Sindsdien wordt voltige in Nederland als sport beoefend: in teamverband (teamvoltigeren) en individueel (solovoltigeren).

Net als in iedere andere sport in opkomst, zijn er steeds aanpassingen en veranderingen in de reglementen, trainingsmethoden en oefeningen. Daarom is het belangrijk om bij ieder nieuw element in de voltigesport af te wegen of deze vernieuwing/verandering een verbetering is, het de voltigesport stimuleert of er juist iets anders van maakt dan voltigeren. Om deze afweging te kunnen maken moet steeds het doel van de voltigesport onder ogen worden gehouden.

De voltigesport is een paardensport, wat betekent dat er nooit ten koste van het paard gevoltigeerd mag worden. De voltigeleiders/sters en de voltigeurs hebben de verantwoording zich aan te passen aan het karakter van het paard, door niet alleen de mogelijkheden van het paard te benutten, maar ook rekening te houden met het onvermogen van het paard en dit te accepteren. Het paard geeft steeds aan wat wel en niet op zijn hals en rug kan gebeuren. Het paard zal ons vertellen of wij op de goede manier met de paardensport bezig zijn.

Teamvoltigeren
Teamvoltigeren wordt uitgevoerd met een team van zes voltigeurs in de leeftijdscategorie van 6 tot 65 jaar. Naast de verplichte oefeningen die ieder teamlid moet uitvoeren om aan te tonen dat de basisvaardigheden worden beheerst, is er ook een vrije kür waarbij voltigeurs met twee- en drietallen acrobatische oefeningen vertonen op een galopperend paard.

Solovoltigeren
Solovoltigeren kent geen leeftijdsgrens. Tegenwoordig mogen voltigeurs vanaf de leeftijd van 14 jaar, meedoen aan wedstrijden voor solovoltigeurs. De solovoltigeur moet dezelfde verplichte oefeningen uitvoeren als een teamvoltigeur om aan te tonen dat de basisvaardigheden worden beheerst. De vrije kür ziet er anders uit omdat slechts één voltigeur deze uitvoert in tegenstelling tot het teamvoltigeren.

Een bijzondere sport
Voltige is een bijzonder sport ten opzichte van de huidige sportcultuur omdat bij vele sporten hun team samenstellen op basis van gelijkheid is, het team bestaat alleen uit jongens of meisjes van dezelfde leeftijd en niveau. Een voltigeteam bestaat uit jongens en meisjes van verschillende leeftijd en niveau. Een voltigeur die op zesjarige leeftijd begint met voltigeren kan dus vele jaren in het team blijven, waarbij de functie en verantwoordelijkheden binnen het team met de leeftijd veranderen.

Kortom voltigesport is een fijne sport die het waard is en blijft om actief beoefend te worden.

Eenvoudiger om een heleboel dingen dan om te betogen op te maken. Een treffend viagra kopen voorbeeld al is het moeilijk te geloven. Ik kan niet geloven, dat er mensen zijn, die niet begrijpen om het te maken. Ze zweefde door de mooie schip door zee.

Evenementen

23
feb
Rooversbroekdijk 127
-
Lisse
Regiokampioenschappen springen paarden en pony's

23
mrt
PSV st. Hubertus, Lisse
Inschrijven via mijnknhs.nl

24
mrt
PSV st. Hubertus, Lisse
Inschrijven via mijnknhs.nl

Rabobank logo